btn-kent-sfr.jpg (3944 bytes)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

22 Απριλίου 2000

Ε

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
& ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 347.22.59; Fax: 601.87.60;
e-mail: office@greekhelsinki.gr   ιστοσελίδα: http://www.greekhelsinki.gr/

22/4/2000

ΘΕΜΑ: ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι και η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων καταδικάζουν τις αντισημιτικές επιθέσεις σε αφύλαχτα Εβραϊκά μνημεία στη Θεσσαλονίκη τη νύχτα της 20ής προς την 21η Απριλίου 2000. Εκφράζουν επίσης τη λύπη τους για τη γενική αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι επιθέσεις στην Ελλάδα, ένα ακόμη παράδειγμα "ανοχής στη μισαλλοδοξία" που κυριαρχεί στη χώρα. Τέλος, καλούν τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τα επεισόδια και να θέσουν τα εν λόγω μνημεία υπό 24ωρη φύλαξη.

Αγκυλωτοί σταυροί και αντισημιτικά συνθήματα χαράχτηκαν στο μνημείο του Ολοκαυτώματος (στη διασταύρωση της οδού Παπαναστασίου με τη Νέα Εγνατία) και στη Συναγωγή των "Μοναστηριωτών" (στην Οδό Συγγρού), τη νύχτα της 20ής προς την 21η Απριλίου 2000, περίοδο που συμπίπτει με το Εβραϊκό Πάσχα και με την 33η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Τα συνθήματα έφεραν την υπογραφή της γνωστής νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Περισσότερο από την ίδια την πράξη είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα μόνο μια εφημερίδα (η "Καθημερινή") αναφέρθηκε στις επιθέσεις σε ένα πολύ μικρό ειδησεογραφικό σχόλιο (ενώ στο "Βήμα" υπήρχε μόνο η είδηση ναζιστικής επίθεσης εναντίον συναγωγής στο... Erfurt της Γερμανίας). Καμία απολύτως αντίδραση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση ή από τα κόμματα. Πρακτική εντελώς αντίθετη με τις αντιδράσεις που ακολουθούν όταν γίνονται βεβηλώσεις ιερών χώρων της Ορθοδοξίας, π.χ. στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, κ. Ανδρέας Σεφιχά, σε μια φορτισμένη συναισθηματικά δήλωση (διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.mpa.gr/article.html?doc_id=110235 ) έκανε λόγο για επανεμφάνιση του "εφιάλτη του φασισμού και του ναζισμού [...] πενήντα πέντε μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. [...] Μόλις προχθές οι επίγονοί του [του φασισμού και του ναζισμού] κατέλαβαν κυβερνητικούς θώκους στην Αυστρία. Μόλις χθες ο αξιότιμος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Ράου μας ήλθε, μας είδε, και μας αντιπαρήλθε δίχως να θεωρήσει επιβεβλημένο να τιμήσει την μνήμη των θυμάτων του ναζισμού. Και σήμερα βεβηλώνονται δύο απροστάτευτοι ιεροί μας χώροι, ασφαλώς γιατί κάποιοι εδώ ύστερα από όσα προαναφέραμε, πιστεύουν βάσιμα ότι ο δρόμος τους είναι πλέον ανοιχτός. [...] Μήπως ο ναζισμός χτυπάει και πάλι την πόρτα μας; Μήπως κερδίζει έδαφος χάρη στον εφησυχασμό και στη μη επαρκή διέγερση των συνειδήσεων όλων μας;".

Banners

THE BALKAN HUMAN RIGHTS

WEB PAGES

bhrwp.jpg (7642 bytes)