Παρουσίαση

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

This page in English


Click here for the hi-res image

Click here for the hi-res imageΕπικοινωνίαΣυνεργαζόμενες Οργανώσεις:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) δημιουργήθηκε ως το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ομάδας για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων τον Ιανουάριο του 1992. Τα μέλη της ίδρυσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) στα τέλη του 1992, ύστερα από παρότρυνση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHF). Ένα χρόνο αργότερα , το Δεκέμβριο του 1993, η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας δέχθηκε το ΕΠΣΕ ως Ελληνική Εθνική Επιτροπή με καθεστώς παρατηρητή. Το Νοέμβριο του 1994, η Γενική Συνέλευση έδωσε στο ΕΠΣΕ την ιδιότητα του πλήρους μέλους. Τον Απρίλη του 1998, το ΕΠΣΕ επίσης έγινε μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ανταλλαγής Πληροφοριών για Θέματα Ελευθερίας της Έκφρασης (IFEX). Το 1997 το ΕΠΣΕ και η ΕΟΔΜ συνίδρυσαν το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τις Μειονότητες στην Ευρώπη - Νοτιανατολική Ευρώπη (CEDIME-SE), το οποίο υπήρξε το 2000 συνιδρυτής του Κονσόρτιουμ Πηγών Πληροφοριών για Μειονότητες (COMIR). Το 2000, το ΕΠΣΕ έγινε μελος του Ευρω-Μεσογειακού Δικτύου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (EMHRN) και της Οργάνωσης ΜΜΕ Νοτιανατολκής Ευρώπης (SEEMO).

Το 1994 το ΕΠΣΕ ξεκίνησε την εκπόνηση λεπτομερών εκθέσεων για όλες τις εθνικές, εθνογλωσσικές και τις μεγαλύτερες θρησκευτικές μειονοτικές κοινότητες στην Ελλάδα, (Μακεδόνες και Τούρκοι, Αρβανίτες, Πομάκοι και Βλάχοι, Καθολικοί, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Προτεστάντες και Νέα Θρησκευτικά Κινήματα), καθώς και για τις ελληνικές μειονότητες σε Αλβανία και Τουρκία και για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα. Εκτός από τη συνήθη παρακολούθηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικών που σχετίζονται με αυτά και εκτός από την έκδοση δελτίων τύπου (ξεχωριστά ή μαζί με άλλες ΜΚΟ) και την εποπτεία των ελληνικών και βαλκανικών ΜΜΕ σε ότι αφορά τα στερεότυπα και τη ρητορική του μίσους, το ΕΠΣΕ εγκαινίασε το 1997 ένα γραφείο Ρομά σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά.

Για να διαβάσετε την παρουσίαση του Γραφείου Ρομά, επιλέξτε εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

Διοικητικό Συμβούλιο
Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Πρόεδρος
Kevin Boyle, Μέλος
Ορέστης Γεωργιάδης, Μέλος
Παναγιώτης Δημητράς, Μέλος
Dimitrina Petrova, Μέλος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ

Εκπρόσωπος
Ναυσικά Παπανικολάτου

Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή

Σάββας Αγουρίδης, Teuta Arifi, Ivo Banac, Vladimir Bilandzic, Marcel Courthiade, Loring Danforth, Fernand de Varennes, Victor-Yves Ghebali, Henri Giordan, Krassimir Kanev, Will Kymlicka, Magda Opalski, Theodore S. Orlin, Dimitrina Petrova, Alan Phillips, Aaron Rhodes, Vladimir Solonari, Patrick Thornberry, Stefan Troebst, Boris Tsilevich, Tibor Varady, Marc Weller.

Εκπροσώπηση Διεθνών Οργανώσεων

Consortium of Minority Resources (COMIR)
European Roma Rights Center (ERRC)
International Freedom of Expression Exchange (IFEX)
International Helsinki Federation for Human Rights (IHF)
Minority Rights Group International (MRGI)
Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN)
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
The Global Network of Organizations Working for Human Rights and Sustainable Development (OneWorld)
World Organization Against Torture (OMCT)

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Συμφωνιών του Ελσίνκι και η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων θα ήθελαν να ευχαριστήσουν για τη ευγενή χορηγία τους το Ιδρυμα Ανοικτής Κοινωνίας, τα προγράμματα PHARE, Euromosaic και Equal της Ευρωπαϊκής Ενωσης , την Αυστριακή Κυβέρνηση-Ομοσπονδιακή Καγκελλαρία, το Ιδρυμα Charles Stewart Mott, το Νίκο Δήμου, το Ιδρυμα "Αρτος Ζωής", το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Ρομά, το Ιδρυμα Berghof for Conflict Research, το Ινστιτούτο Aspen του Βερολίνου, τη Διεθνή Ομοσπονδία Ελσίνκι, το Minority Rights Group International, το Alternative Information Network, το Search for Common Ground Macedonia, το Macedonian Human Rights Movement of Canada , την Εταιρία Επικοινωνίας και Πολιτικής Ερευνας, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, κα.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των οργανώσεών μας έχουν (συν)εργαστεί οι εξής:

Θόδωρος Αλεξανδρίδης, Δημήτρης Αγγελίδης, Βασίλης Αγγουράς, Σάββας Αγουρίδης, Παύλος Αθανασόπουλος, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ορέστης Γεωργιάδης, Κατερίνα Γκίνη, Διονυσης Γουσέτης, Abdulhalim Dede, Ηλίας Δημητράς, Παναγιώτης Δημητράς, Μαρία Δημητρίου, Νίκος Δήμου, Mehmet Dukkanci, Eda Gemi, Irina Gigova, Hannah Goldberg, Νάσος Θεοδωρίδης, Δημήτρης Ιωάννου, Λόλα Καλανδράκη, Αλέξης Καλυβιώτης, Λία Καραδήμου, Demetra Kasimis, Γιώργος Κλουδάς, Σπύρος Κλουδάς, Αγγελική Κωτσαντώνη ,Gazmend Kapllani, Maria Koynova, Δημήτρης Λεβαντής, Αλέξανδρος Λέζος, Παναγιώτης Λέζος, Caroline Law, Rajwantee Laksman-Lepain, Mariana Lenkova, Laura Loli, Elitsa Minovska, Νίκος Μαστρακούλης, Ρένα Μήτρου, Φώτης Μιχαλόπουλος, Μαριάννα Μπεκιάρη, Κώστας Μπαριαμπάς, Τερέζα Μπούκη, Βάσω Νεοφωτίστου, Σοφία Νικολαϊδου, Louisa O' Brien, Cathy O' Grady, Ibram Onsunoglu, Αδαμαντία Παλίδη, Mαργαρίτα Παπακώστα, Ναυσικά Παπανικολάτου, Ελευθερία Πλατή, Dimitrina Petrova, Allan Phillips, Μαίρη Πολυχρόνη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ηβη Ρόκκου, Νίκη Ρουμπάνη, Χριστίνα Ρουγγέρη, Nada Rohani, Horatiu Rusu, Βασίλης Σακελλαρίου, Ντέμη Σακελλαροπούλου, Γαβριέλλα Σαμψωνίδου, Δημήτρης Σίσκας, Δήμητρα Σταφυλιά, Απόστολος Στραγαλινός, Ellen Slusarczyk, Maria Spirova, Daniela Tarnovschi, Κυριακή (Σάντυ) Τοπίδη, Γεωργία Τσακλάγκανου, Αλέξανδρος Τσακωνιάτης, Νίκος Τσακωνιάτης, Mary Ellen Tsekos, Λένα Χαλιλοπούλου, Γιώργος Χριστοδουλίδης, Aysel Zeybek


ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΣΙΝΚΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ


Συνοπτικές ετήσιες εκθέσεις για τις δραστηριότητές μας υπάρχουν, προς το παρόν, μόνο στα αγγλικά και αν θέλετε μπορείτε να ανατρέξετε στην αντίστοιχη αγγλική σελίδα "Profile" .